Holbergdebatten 2023: "Does Consciousness Extend Beyond Brains?"

Finnes det bevissthet utenfor hjernen, og hvordan kan subjektive erfaringer forklares, hvis de kun er et produkt av hjernens fysiske aktivitet?

When

2. December.

Time: 15:00 - 16:45


What

Holbergdebatten 2023 vil ta for seg spørsmålet om hvordan bevisstheten oppstår, og om den kun finnes i hjernen. Årets Holbergdebatt finner sted i Universitetsaulaen i Bergen den 2. desember. Der vil Anil Seth,  Tanya Luhrmann og Rupert Sheldrake ta for seg et av vitenskapens og filosofiens store, uløste mysterier: bevissthet.  

Bevisstheten er en gåte som berører oss alle hele tiden, og diskusjoner om hva bevissthet er, har vært ført i tusener av år. I vår egen tid har spørsmålet på nytt blitt brennbart, idet det berører alt fra forholdet mellom vitenskap og religion til fenomener som genmodifisering, «smarte» medisiner og kunstig intelligens.

Panelet skal drøfte om det finnes bevissthet utenfor hjernen, og hvordan subjektive erfaringer kan forklares, hvis de kun er et produkt av hjernens fysiske aktivitet. Et overordnet spørsmål er om etablert vitenskap i noen grad er blitt dogmatisk: Trengs det «kjettere» for å stille spørsmål som lar oss komme nærmere svarene på våre store, uløste gåter, eller er de snarere en trussel mot et vitenskapelig verdenssyn?

Meld deg på her

Where

Universitetsaulaen i Bergen
Muséplassen 3
5007 Bergen.

Organizer

Holbergprisen - Universitetet i Bergen