Datajournalistikknettverket: Generativ AI – Hva er det, og hvordan fungerer det?

Published 06.01.2023
Vi starter årets sesong i Datajournalistikknettverket med et brak torsdag 12. januar 2023 kl. 09.00.
Rett før jul var ChatGPT, Midjourney og DALL·E på alles lepper – eller rettere sagt, datamaskiner. Kunstig intelligens (AI) har tilsynelatende over natten blitt i stand til å utføre en rekke nye oppgaver, som å skrive nyhetsartikler, bloggposter og eksemsbevarelser. Samtidig åpner AI også opp for muligheten til å generere kunst, ved å lage unike bilder basert på en tekstbeskrivelse.
 
Generativ AI er samlebetegnelsen på teknologien, som utfordrer vår forståelse av kreativitet, skaperevne, kunst og foto. Hva er det egentlig? Hvordan fungerer det? Trenger vi aldri mer illustratører, og hva er neste skritt i utviklingen?
 
En av den som har fulgt teknologien tett over lang tid, er Eirik Solheim fra NRKbeta. Han er et velkjent ansikt i Datajournalistikknettverket, og kommer denne gangen på besøk for å forhåpentligvis gjøre oss litt klokere på hva som skjuler seg bak buzzordet Generativ AI. Vi kan garantere at du vil få deg en latter av noe av det Eirik viser frem, men du vil nok også bli provosert – og kanskje litt skremt.
  
Direkte fra Fædrelandsvennen i Kristiansand
Denne gangen gjør vi noe helt nytt i Datajournalistikknettverket: Vi sender møtet direkte fra Fædrelandsvennens lokaler sentralt i Kristiansand. Hvis du er i Sørlandets hovedstad denne dagen, er du hjertelig velkommen til å følge foredraget fra salen. Men siden det er begrenset med plass, må du melde fra at du stiller fysisk i påmeldingen under.
 
Samseing
Mange setter pris på å se møtene i Datajournalistikknettverket sammen med andre, og det er kjekt å se at stadig flere redaksjoner – blant andre Stavanger Aftenblad, Sunnmørsposten, Time & Date og Fædrelandsvennen – ofte følger møtene i fellesskap. Tradisjonen tro arrangerer vi også denne gangen samseing i Media City Bergens Medielab i 9. etg, tårn tre. I påmeldingslenken kan du melde fra at du følger sendingen fra oss. Sitter du et annet sted i landet, oppfordrer vi deg til å booke et møterom, ta med deg en kollega eller fem, og følge møtet i fellesskap.