Vellykket workshop med Henk van Ess

Published 09.02.2021
– Jeg fikk en fin «aha-opplevelse» på hvor mye info det ligger i et bilde, og nyttig kunnskap om hvordan man bør tenke og lete etter spor og svar.

Det sa Finn Erik Robstad i TV 2 etter en workshop arrangert av MCB JoLab sist tirsdag. Workshopen var fulltegnet og 30 av klyngens medlemmer fikk en grundig innføring i hvordan man kan finne betydelige mengder informasjon - en skjult historie - ved å studere ett enkelt bilde. 

Henk van Ess er en kapasitet på undersøkende journalistikk og en ekspert på visuelle søk. Han er tilknyttet det anerkjente Bellingcat-teamet, så vel som Poynters internasjonale "Fact-Checking Network". Hans fokus og arbeidsområde er i tillegg datajournalistikk og sosiale medier. For medieklyngens medlemmer har han utviklet to digitale workshops;

  • Visuelle søk; Hvordan finne skjult informasjon i bilder.
  • Verifisere informasjon (arrangeres 23. februar, med noen få ledige plasser igjen. Påmelding her)

.

– Veldig nyttig

Blant deltakerne var reporter i TV 2 Nyhetene, Finn Erik Robstad (bildet), som fikk et godt utbytte av workshopen.

– Dette var veldig bra! Henk er utvilsomt dyktig og formidler sin kunnskap på en svært pedagogisk og spennende måte, sa Robstad, som poengterte at dette var kunnskap han ville få nytte av i sitt daglige arbeid videre. 

– Senest for en uke siden prøvde jeg å finne en person som hadde lagt ut bilde av seg selv ett sted i Norge. Hadde jeg vist det jeg lærte i dag hadde jeg mye raskere funnet ut hvor personen faktisk befant seg. Dette var absolutt nyttig. 

NRK hadde også flere deltakere med på workshopen, inkludert journalist Ronald Fossåskaret.
– Veldig nyttig og lærerik sesjon, mente Fossåskaret.
– Bilder som i utgangspunktet ser "håpløse" ut kan inneholde mye informasjon. I tillegg til en del praktiske tips som var nye for meg, var det inspirerende å se hvordan han snur tankerekker for å finne informasjon i bildet.

Verifisere informasjon

Neste workshop med Henk van Ess vil gå av stabelen 23. februar på morgenen. Denne skal handle om verktøy, tips, triks og kunnskap for å verifisere informasjon, og hvordan man kan korrigere for skjevheter og såkalt "bias" i Google. 

Også denne gratis for medlemmer i medieklyngen. 

Vi minner også om frokostmøte om datavisualisering i journalistikken, der vi blant annet ser på hvordan man kan styrke journalistikk og formidling ved hjelp av visuelle virkemidler. 
Les mer og meld deg på her.